BIZARNO RJEŠENJE ZA VATRODOJAVU

Kad gori u Osijeku, dojava o požaru ide u Zagreb, Rijeku, Zadar…

Signali koji nisu upućeni direktno osječkim vatrogascima oduzimaju im dragocjeno vrijeme za pravodobnu intervenciju

Bizarna je činjenica da dojava o požaru u velikom broju objekata u Osijeku ne ide direktno osječkim profesionalnim vatrogascima, nego u Zagreb, Rijeku, Zadar, Slavonski Brod…

Među njima je i gotovo 50-ak objekata u Osijeku, primjerice pojedini trgovački i kulturni centri, nekoliko fakulteta, Klinički bolnički centar Osijek, desetak malih hotela te mnogo drugih ustanova i zgrada od značaja u Osijeku.

Vatrodojavni se sustav aktivira dimom ili povećanjem topline. Signal se prosljeđuje u centralu objekta iz koje se automatski pozivaju telefonski brojevi koje određuje vlasnik objekta. Ovisno o sustavu, signal se šalje na od tri do šest brojeva, a najčešće vlasniku, odgovornim osobama i zaštitarskim tvrtkama. Tako se nerijetko dogodi da nitko ne odreagira na dojavu o požaru. Gdje su tu oni koji vatru na kraju i gase?

– Signali koji nisu upućeni direktno u Javnu profesionalnu postrojbu Grada Osijeka, koja operativno dežura od 0 do 24 i izlazi na mjesto događaja u roku od 60 sekundi od zaprimljene dojave, oduzimaju dragocjeno vrijeme, jer je kratko vrijeme reagiranja od ključnog značenja za daljnji razvoj nastalog požara. Primjerice, u slučaju Getroa, koji je izgorio 2008. godine, signal vatrodojave išao je u Slavonski Brod. O tom su požaru nama javili građani kada je vatra već zahvatila cijeli objekt. Ista se stvar dogodila s požarom u Billi. Ne znamo ni komu je signal otišao, ali o tom su nam požaru također dojavili građani – kaže Pero Čeman, zapovjednik JPVP-a Osijek.

Dodaje kako, uz to što je Getro potpuno izgorio, izgubljena su i radna mjesta, a u gradu već devet godina na istom mjestu stoji ruševina koja ga nagrđuje.

– Drugi se problem pojavio na požaru u Domi u Donjem gradu. Ondje se alarm aktivirao kada smo već gasili požar. Naime, unutar objekata neki poslovni prostori imaju vatrodojavu prema nama, a neki ne, pa se dogodilo da se alarm aktivirao tek kada su dim i toplina došli do prostora u kojem alarm postoji – dodaje zapovjednik osječkih profesionalnih vatrogasaca.

Dok su neki shvatili koliko je važno da vatrodojava ide izravno osječkim vatrogascima, primjerice Pravni fakultet, u kojem je veliki požar izbio 1998. godine, neki to ne učine ni nakon što su iskusili požar. Tako, recimo, “Crodux” i dalje nema direktnu vatrodojavu prema JPVP-u Osijek iako se ondje dogodila velika kalvarija 2014. godine. Gorjelo je svojedobno i u osječkoj Šećerani, no dandanas ta tvornica nije spojena vatrodojavom s JPVP-om Osijek, navode u JPVP-u.

KADA SE INTERVENCIJA NAPLAĆUJE

Kako ističe Pero Čeman, zapovjednik JPVP-a Osijek, vlasnici objekata koji nemaju vatrodojavu prema JPVP-u Osijek, plaćaju usluge.

– Ionako raspolažemo nedostatnim sredstvima namijenjenim spašavanju ljudi i objekata. Primjerice, nedavno se oglasio alarm u banci u Donjem gradu. Dojavu nismo dobili mi, ali smo pozvani. Izišli smo na intervenciju i utvrdili da nema požara. Njima smo intervenciju naplatili. Ionako se vatrodojava plaća i zaštitarskim tvrtkama, samo je pitanje koliko će brzo oni odreagirati na nju. Da su bili direktno spojeni vatrodojavom s nama, ni ova intervencija im ne bi bila naplaćena – objašnjava Čeman.

POGLED UNATRAG

U Osijeku je zapamćen velik broj požara na objektima od značaja. Podsjetimo na neke od njih.

l 1982. – Robna kuća Supermarket

l 1998. – Pravni fakultet

l 2000. – Litokarton

l 2001. – Sokolski dom

l 2001. – MUP

l 2002. – Lesnina

l 2005. – Očna bolnica

l 2007. – Dom obrtnika

l 2008. – Trgovački centar Getro

l 2009. – Robna kuća Doma

l 2009. – Pothodnik (Trg Ante Starčevića)

l 2011. – Šibicara

l 2013. – Trgovački centar Billa

l 2013. – Tvornica šećera Osijek

l 2014. – Punionica plina Crodux

l 2015. – Drava International

l 2016. – Drava International

Izvor:Sandra Lacić,Glas Slavonije

Važni brojevi
  • 192Policija
  • 193Vatrogasci
  • 194Hitna pomoć
  • 112DUZS
Vremenska prognoza
Osijek
20/05/2018, 15:58
Mjestimično sunčano
Mjestimično sunčano
24°C

Prosječna temp.: 24°C
Tlak: 1020 mb
Vlažnost zraka: 38%
Brzina vjetra: 4 m/s SI
Izlazak sunca: 05:10
Zalazak sunca: 20:15

Pratite nas na društvenim mrežama

Servis i prodaja PP aparata