Djeca oduševljeno pratila svaki potez hrabrih vatrogasaca

Dobrovoljno vatrogasno društvo Donji grad iz Osijeka i ove je godine prigodno u svibnju, koji je mjesec zaštite od požara, organiziralo Dan otvorenih vrata i pokaznu vatrogasnu vježbu.

Na Trgu bana Josipa Jelačića, na prostoru uz tržnicu, stoga je u petak od ranih poslijepodnevnih sati bilo mnogo sadržaja vatrogasne tehnike. Osim velikog broja radionica – o tom što to jest požar, kako on nastaje i kako se gasi, dobrovoljci donjogradskog DVD-a pripremili su izložbu fotografija, dječjih radova te upoznavanje s vatrogasnim vozilima i opremom. Dio svoje bogate kolekcije modela vatrogasnih vozila, više od 700, izložio je vatrogasac Ivan Balat, koji ih aktivno skuplja deset godina.

Ipak, vrhunac Dana otvorenih vrata bila je pokazna vatrogasna vježba, u kojoj su uz domaćine, DVD Donji grad, sudjelovali i ostali gradski DVD-ovi – Gornji grad, Retfala, Tenja i Sarvaš, a uključili su se i pripadnici Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka.

– Glavni cilj održavanja vježbe je upoznavanje građana Osijeka s vatrogasnim tehnikama – kratko je izvijestio Bruno Zvonarić, zamjenik zapovjednika DVD-a DGO. Vježba je bila podijeljena u nekoliko segmenata. Prvi segment vježbe sastojao se od dva dijela. U prvom prikazano je gašenje objekta i tehnika ulaska u opožareni prostor. U drugom dijelu te vježbe otkriveno je da je na krovu opožarenog objeka ostala zarobljena osoba te je ona spašena s pomoću ljestava. Drugi segment bio je za publiku najatraktivniji, prikazano je spašavanje uz pomoć potražnog psa. No pas i vatrogasac prvo su autoljestvama podignuti visoko u zrak, potom su se spustili konopcem te se, uspješno, dali u potragu za nestalom osobom. Naposljetku, u trećem segmentu, prikazan je požar zapaljivih tekućina i gašenje aparatom za početno gašenje požara.

USHIĆENA DJECA

Vježbe su odrađene uzorno, no najveći plus je što je publika vrvjela djecom, koja su s ushitom pratila svaki potez vatrgosaca. Zasigurno se u nekom od njih u petak zapalila iskra “biti vatrogasac” jednom kad odraste.

Izvor:Glas Slavonije

Važni brojevi
  • 192Policija
  • 193Vatrogasci
  • 194Hitna pomoć
  • 112DUZS
Vremenska prognoza
Osijek
20/05/2018, 15:56
Mjestimično sunčano
Mjestimično sunčano
24°C

Prosječna temp.: 24°C
Tlak: 1020 mb
Vlažnost zraka: 38%
Brzina vjetra: 4 m/s SI
Izlazak sunca: 05:10
Zalazak sunca: 20:15

Pratite nas na društvenim mrežama

Servis i prodaja PP aparata