Do 30. rujna zabranjeno paljenje vatre na otvorenom!

Hrvatska vatrogasna zajednica uputila je upozorenje građanima u kojemu podsjeća da je od 1. lipnja na snazi zabrana spaljivanja na otvorenom prostoru zbog pojačane opasnosti od nastanka požara u ljetnoj sezoni. Zabrana traje do 30. rujna ili, ovisno o vremenskim uvjetima, do odluke lokalne samouprave.

– Pozivaju se svi građani na poštovanje ove zabrane. U suprotnom, za osobe koje izazovu požar slijede novčane kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 150.000 kuna ili zatvorskom kaznom do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2000 do 15.000 kuna – upozoravaju.

Osijek je s prvim zrakama sunca gotovo svakodnevno prekriven gustim dimom. Ljudi pale sve i svašta.

– Danima su na ulici, ispred jedne kuće, stajali nekakvi stari sintetički tepisi. Kada je vlasnik shvatio da neće nestati, odnio ih je iza kuće i zapalio. Tinjalo je danima, gušili smo se od smrada i dima – ispričala nam je 32-godišnji stanovnik Juga 2.

Osječki vatrogasci upozorvaju kako se na otvorenom takve stvari uopće ne smiju spaljivati.

– Bitno je naglasiti kako je zabranjeno paliti gume, plastiku i sličan otpad. Upozoravamo da je na snazi županijska odluka o provođenju mjera zaštite od požara prilikom spaljivanja suhe trave i biljnog otpada na poljoprivrednom i šumskom zemljištu koje su predvidjele i prilično velike novčane naknade, a u slučaju veće materijalne štete ili ozljede prouzročene paleži i kaznenu odgovornost – upozorio je Pero Čeman, zapovjednik JPVP-a Osijek.

U periodu do 22.06.2017. bilo je 42 požara otvorenog prostora,prošle godine do 22.06.2016. bilo je 20 požara otvorenog prostora a za cijelu 2016. godinu 42 požara naglašava Čeman.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice pozivaju sve građane da svaki uočeni požar prijave na broj 193.

ZATVORSKE KAZNE

Vatrogasci ističu kako se nepromišljenim spaljivanjem može počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći zatvorska kazna do tri godine ako je djelo počinjeno iz nehaja. Ako je počinjeno s namjerom, propisana je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

Izvor: Glas Slavonije

Važni brojevi
  • 192Policija
  • 193Vatrogasci
  • 194Hitna pomoć
  • 112DUZS
Vremenska prognoza
Osijek
17/07/2018, 23:13
Uglavnom bez padalina
Uglavnom bez padalina
20°C

Prosječna temp.: 19°C
Tlak: 1010 mb
Vlažnost zraka: 86%
Brzina vjetra: 3 m/s ZSZ
Izlazak sunca: 05:13
Zalazak sunca: 20:29

Pratite nas na društvenim mrežama

Servis i prodaja PP aparata