VATROGASCI SPREMNI ZA LJETNE POŽARE

Visoke temperature pogoduju požarima na otvorenom, posebno u vrijeme paljenja niskog raslinja i ostataka žetve.

Pripadnici Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka od početka godine imali su 238 intervencija od čega 38 izlazaka zbog požara niskog raslinja.

Zapovjednik postrojbe Pero Čeman naglašava kako je nužno voditi računa o propisnoj pripremi terena, izbjegavati dane kada je jak vjetar, osigurati sredstva za gašenje i dovoljan broj osoba koje će kontrolirati vatru.

Osim ovog tipa intervencija, osječki su profesionalni vatrogasci spremni i za hitne pozive s Jadrana gdje su ljeti česti veliki požari.

Za tu svrhu u pripravnosti je 22 vatrogasaca koji u roku dva sata mogu doći do bilo kojeg požarišta na obali.

Izvor:Osječka tv

Dnevnik Osječke televizije 19.06.2017.

TV spot spaljivanje biljnog otpada

Upozoravamo da je na snazi županijska Odluka o provođenju mjera zaštite od požara prilikom spaljivanja suhe trave i biljnog otpada na poljoprivrednom i šumskom zemljištu koje su predvidjele i prilično velike novčane naknade , a u slučaju veće materijalne štete ili ozljede uzrokovane paleži i kaznenu odgovornost.

ZATVORSKE KAZNE

Vatrogasci ističu kako se nepromišljenim spaljivanjem može počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći zatvorska kazna do tri godine ako je djelo počinjeno iz nehaja. Ako je počinjeno s namjerom, propisana je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

Važni brojevi
  • 192Policija
  • 193Vatrogasci
  • 194Hitna pomoć
  • 112DUZS
Vremenska prognoza
Osijek
22/05/2018, 21:42
Mjestimično oblačno
Mjestimično oblačno
22°C

Prosječna temp.: 21°C
Tlak: 1020 mb
Vlažnost zraka: 72%
Brzina vjetra: 1 m/s JI
Izlazak sunca: 05:08
Zalazak sunca: 20:17

Pratite nas na društvenim mrežama

Servis i prodaja PP aparata