Osječki profesionalni vatrogasci na Mont Blancu

Mont Blanc je planinski masiv koji  se sastoji od velikog broja vrhova na koji ide još veći broj alpinističkih i planinarskih staza i smjerova.Masiv geografski razdvaja dvije unijske zemlje, Republiku Francusku i Republiku Italiju.

Visina Mont Blanca varira, ovisno o mjerenjima, od popularnih 4810 m preko u geografskim atlasima navedenih 4808 m do satelitskih mjerenja iz 2001. i 2003. godine koja preciziraju visinu od 4807 m iako i ona varira do pet metara ovisno o količini snijega na postojećoj ledenoj kori.

Kroz povijesni pregled uspona na najviši vrh europskog kontinenta zanimljiv je uspon prvih penjača iz godine 1786. (08.08.). Planinski vodič i lovac na kristale Jacques Balmat i šamoniški doktor Michal Paccard uspjeli su se uspeti nakon brojnih odustajanja, a motivirani nagradom u  zlatu koju je raspisao ženevski znanstvenik Horace Benedict de Sassure, preko sjeverno istočne padine na vrh tada zvan Mont Maudit (Planina prokletih) i tim činom izazvati erupcije oduševljenja tadašnje javnosti. Prva dama kojoj je ista stvar pošla za rukom je cijenjena Marie Paradis koja je na vrh zakoračila ljeta 1808. godine.

„Alpinistički raj“, „Najljepša planina“, Veličanstveni gigant“ samo su neki od iskaza oduševljenja kojima penjači iz čitavog svijeta pokušavaju opisati ovaj planinski lanac. Njegova bijela vršna kupola nedvosmisleno pristaje njegovom sadašnjem imenu – Bijela planina.

Klasične alpinističke ture na Mont Blanc privlače mnogobrojne penjače iz cijeloga svijeta i ako se unaprijed prosječan planinar dobro pripremi i ima crtu pozitivne ustrajanosti u sebi uspon na planinu mu je veličanstven pothvat u kojemu se može prepustiti uživanju u prirodnim ljepotama ovoga nesvakidašnjeg krajolika. Ako bi planinu shvatio na suprotan način skrivene ledenjačke pukotine, jaki vjetar, niske temperature, akutna visinska bolest, opća iscrpljenost i ultraljubičasto zračenje mogu postati dobar poligon za izradu scenarija kakvog  majstora od horor zanata.

Složna četveročlana ekipa iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka i PD Bršljan – Jankovac nakon nekoliko mjeseci vikend priprema po planinama Hrvatske i čekanja povoljne meteorološke situacije na put je krenula 12.07.2007. godine. Isti dan smo preko auto puta A4, kroz dolinu Aoste i tunela Mont Blanc (TMB) stigli u mondeno alpsko središte Chamonix. Grad je to bogate alpinističke i skijaške tradicije u kojemu je godine 1924. održan „Međunarodni tjedan zimskih sportova“ (Semaine des Sports d Hiver) u sklopu Ljetnih olimpijskih igara. Kasnije ih je Međunarodni olimpijski odbor proglasio olimpijskim igrama.

Slijedeći dan nakon prijepodnevnog razgledavanja grada krenuli smo na turu.

Linija uspona i silaza nam je bila tzv. priječenje (traverza Mt. Blanca ) od Nid dAigle , preko vrha do Auig du Midi na drugom kraju masiva.

Priječenje  Mont Blanca je veličanstvena tura za svakoga alpinista koji se osjeća sposobnim za susret sa izazovom dugoga i napornoga uspona po ledenjačkom terenu sa nekoliko tehnički zahtjevnih mjesta.

Težine pri ovome usponu pripadaju u srednji razred alpinističke skale ponajviše zbog objektivnih razloga i  dugotrajnog kretanja koji  u kombinaciji  sa svim prirodnim elementima okoliša ovoga najvišeg dijela Alpa penjača, u najmanju ruku, prisiljava na teži oblik dehidracije i fizičku disfunkcionalnost.

Prvi dan smo po dobro uhodanom putu došli do planinarskog doma Tete Rose (Teta Ruža) izgrađenog na visini 3167 m/nv . Ovdje smo prenoćili i slijedeće jutro preko vrlo strme stijene Aig. dGouter krenuli do planinarskog doma Gouter (3835 m/nv). Došavši u dom značajno ispod uokvirene satnice i osjećajući se vrlo dobro odlučili smo se na nastavak puta prema planinarskom skloništu Vallot (4362 m/nv) smještenom malo iznad  izraženog sedla Dome. Prešavši nekoliko dugotrajnih strmina i kotu Dome du Gouther (4304 m/nv) u sklonište  smo stigli negdje iza 14 sati. Taktički smo se odlučili ovdje prenoćiti i ova se odluka sutradan pokazala kao pun pogodak.

Osim nas u skloništu su još trojica francuskih alpinista i razni „prolaznici“ kojima je ovo točka odmora prije ili poslije uspona. Ovdje su većinom i oni kojima je to „punkt razočaranja“ jer iznad njega više ne mogu zbog iscrpljenosti uzrokovane visinom i hladnoćom. Do prošle godine sklonište je bilo sinonim za alpski očaj jer je bilo u potpuno derutnom stanju, bez osnovnih higijenskih uvjeta gdje se uz kamare smeća i otpadaka

znalo, poslaganih poput konzervirani sardina, naći i pedesetak ljudi. Od 2005. godine sklonište je u potpunosti renovirano, a iz istaknute liste donatora vidimo da je za taj posao izdvojeno četiri stotine tisuće eura.

Noć je bila takva kao i sve na četiri i tristo  što znači koliko metara nadmorske visine toliko i okretaja u vreći za spavanje. Prolaznici su ulazili i izlazili u dvadeset, dvadeset tri, nula tri, nula četiri, nula pet sati kad smo se i mi odlučili izčahuriti iz naših laganica vreća za spavanje. Spremili smo se, doručkovali i put pod noge grebenom na vrh Mont Blanca (4810 m/nv)gdje smo u sastavu Dario Majetić, Drago Kaurin i Željko Balta bili 15.05.2007. godine u devet sati . Nismo se dugo zadržavali zbog jakog vjetra i niske temperature (-20°C) već smo  krenuli prema planinskim sedlima Brenva i Maudit. Sa sedla Maudit uz pomoć užeta smo se spustili u podnožje raspuklih ledenjaka i u smjeru Mt.Blanc du Tcula preskačući ledenjačke pukotine došli u podnožje Aiguille du Midi gdje smo napravili zasluženu polusatnu pauzu nagađajući tko je više od nas dehidrirao. Do gornje stanice žičare  Aiguille du Midi trebali nam je  četrdesetak minuta gdje smo sjeli u panoramski bar čekajući gondolu za Chamonix u kojem nas dočekao naš dobri kolega i logističar Miroslav Grdić. Prije  skoro osam sati bili smo na vrhu i izloženi temperaturi od minus dvadeset ispod ništice, a sada nas melje toplotni udar od tridesetak stupnjeva celzijusa u hladu.

mont blanc

Kao prvi vatrogasci iz Republike Hrvatske uspjeli smo se samostalno organizirati i  realizirati ovakav pohod u kojemu do izražaja dolazi timski rad i visoki nivo kolegijalnisti i profesinalnosti. Profesionalna vatrogasna postrojba Grada Osijeka u sklopu naših redovnih aktivnosti unazad nekoliko godina ima i grupu djelatnika osposobljenih za spašavanje uz pomoć užadi i alata sa visokih objekata, kranova iz bunara i slično i baš članovi te grupe uspjeli su sistematično i elegantno osvojiti najviši vrh Europe Mont Blanc.

Važni brojevi
  • 192Policija
  • 193Vatrogasci
  • 194Hitna pomoć
  • 112DUZS
Vremenska prognoza
09/07/2020, 07:25
 

Sunčano
12°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 97%
Brzina vjetra: 1 m/s IJI
Izlazak sunca: 05:06
Zalazak sunca: 20:35
 

Pratite nas na društvenim mrežama

Servis i prodaja PP aparata