Važni savjeti
- Poučite djecu o požarima, i kako pozvati 193
- Redovito čistite dimovodne kanale i kontrolirajte plinske i električne instalacije
- Ne čuvajte zapaljive tekućine i eksplozivna sredstava na tavanu i podrumu
- Ne ostavljajte bez nadzora uključene kuhinjske uređaje
- Osigurajte pristup zgradama vatrogasnim vozilima i puteve za evakuaciju
- Spašavanje osoba ima prednost pred gašenjem
- Izbjegavajte dim, izlaganjem dimu gubite svijest
- Gasite iz udaljenosti od oko 5 metara
- Kod požara ne otvarajte naglo vrata, držite se što niže podu, tj. u sagnutom položaju
- Na otvorenom prostoru gasite niz vjetar
-
Glavne opasnosti:
1. Pregrijavanje ulja pri prženju u tavi i sličnim posudama
Posebno je opasno ako nije dodana namirnica koja se prži. Ulje se zagrijava i sve više isparava, pare se koncentriraju i spuštaju do plamenika gdje dolazi do paljenja nakon kojega se cijeli sadržaj može trenutno zapaliti. Ulje ili mast tada je na visokoj temperaturi pa je vrlo opasno sadržaj politi vodom. Ukoliko vreli sadržaj dođe u kontakt s kožom, nastaju teške opekline. U dodiru s vodom ulje će prskati i nanijeti vam teške opekline!
Savjet: Ne ostavljajte proces prženja bez nadzora. U slučaju požara odmah isključite plemenik ili struju za grijaću ploču. Zaštitite ruku od topline i poklopite tavu poklopcem kako biste ugušili požar (ako ocijenite da to možete izvesti sigurno), otvorite vrata i prozore kako bi se kuhinja prozračila od štetnih para; ako to ne možete izvesti sigurno ili niste uspjeli – pozovite vatrogasce.2. Ostavljanje hrane pri kuhanju i pečenju u pećnici bez nadzora
Ako se hrana pri kuhanju ili pečenju u pećnici ostavi bez nadzora (zaboravi), s vremenom ispari cjelokupni sadržaj vode iz posude i namirnice, nakon čega dolazi do povišenja temperature u namirnici, njezine degradacije i zapaljenja.
Savjet: Ne ostavljajte proces kuhanja ili pečenja hrane bez nadzora; u slučaju požara isključite plin i struju; pogasite požar aparatom za gašenje požara ili drugim namjenskim sredstvom (ako ocijenite da to možete izvesti sigurno), otvorite vrata i prozore kako bi se kuhinja prozračila od štetnih para; pozovite vatrogasce.3. Zapaljenje zamašćenih napa i odvoda pare
Masnoće koje isparuju tijekom kuhanja kondenziraju se na napi i odvodnim kanalima pare. S vremenom, uslijed pregrijavanja, moguće je zapaljenje ovih masnoća.
Savjet: Održavajte napu, a površine redovito očistite od masnoća; u slučaju požara isključite plin i struju; pogasite požar aparatom za gašenje požara ili drugim namjenskim sredstvom (ako ocijenite da to možete izvesti sigurno), otvorite vrata i prozore kako bi se kuhinja prozračila od štetnih para; pozovite vatrogasce.- TV spot odlaganje pepela: https://www.youtube.com/watch?v=lS3GxSJvfXs
- TV spot božićne dekoracije:https://www.youtube.com/watch?v=1jB3mWSdJLY
- TV spot požar u kuhinji:https://www.youtube.com/watch?v=kevvJz25_XA
- TV spot spaljivanje biljnog otpada:https://www.youtube.com/watch?v=LdbZGUVETOU
Izvor: HVZ