Zlatko Uvanović

Zlatko Uvanović dobitnik priznanja: Povelja Humanosti, Ponos Hrvatske, Priznanje za naročit pothvat DUZS RH,Zlatna plaketa i povelja Vatrogasne zajednice RH.

Drama u Osijeku: vatrogasac preživio zahvaljujući reakciji kolege i zraku iz male pukotine na vatrogasnoj cijevi

“Zlaja, prijatelju moj, spasio si mi život,” bile su prve riječi osječkog vatrogasca Vjeke Pejića kada se pred obiteljskom kućom susreo sa svojim spasiteljem i prijateljem Zlatkom Uvanovićem.

vatrottthumb

Čvrst zagrljaj dvojice vatrogasaca i Vjekine suze govorile su više od riječi. Život mu je u opožarenom i prepunom gustog dima podrumskom skladištu Konzuma u osječkoj Robnoj kući Doma visio o tankoj niti, a do trenutka dok ga Zlatko nije pronašao i prebacio preko dva metra visokog zida živio je od zraka koji se ispuhivao iz malene pukotine u vatrogasnoj cijevi.- Bili smo u labirintima skladišta i polica kada sam ostao bez zraka i krenuo prema van. U tom trenutku jedan me kolega poveo za sobom i to je bila greška, jer to nije bio put prema izlazu. U aparatu više nije bilo kisika, a masku sam bacio kada mi se počela lijepiti za lice. Od dima se ništa nije vidjelo i nabadao sam tražeći što niži položaj. Na svu sreću našao sam pukotinu u jednoj cijevi iz koje je frcala voda, legao licem pod nju i praktički na tome živio minutu-dvije, od zraka koji je poput lepeze izlazio iz pukotine. Mislio sam da sam gotov, snage nisam imao i samo sam se molio dragom Bogu.

Tada je došao Zlaja – priča Vjeko u društvu svojih prijatelja vatrogasaca koji su ga dočekali u obiteljskoj kući po izlasku iz bolnice.- Nas dvojica smo zajedno ušli u skladište. Nisam znao što mu se događa dok mi jedan mlađi kolega nije rekao. “Vjeko je ostao bez zraka i pao je, ja ga ne mogu podići.” Ostavio sam sve i krenuo prema njemu, a kad sam došao vidio sam da se guši i da nemamo puno vremena. Ni sam ne znam odakle mi snaga kojom sam ga prebacio preko dva metra visokog zida u prizemlje Dome – prepričao je Zlatko Uvanović svoju spasilačku misiju.

Kolege su mu priskočile u pomoć, a među prvima je dotrčao i novi župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, kirurg po struci, no u blizini nije bilo kola Hitne pomoći. Ona su se u tom trenutku nalazila na drugom kraju zgrade. Na sreću, količina monoksida kojom se osječki vatrogasac otrovao nije bila po život opasna i to isključivo zahvaljujući brzoj i hrabroj reakcije Zlatka Uvanovića, ali i Vjekinoj snalažljivosti i sreći da je pronašao pukotinu u cijevi. U KB Osijek dobio je terapiju kisikom i točno u podne došao je svojoj kući. Živ i zdrav.
– Danas slavim drugi rođendan. Dobro se osjećam i to je u ovom trenutku najvažnije. Da sam ostao dolje još minutu-dvije sada ne bih bio ovdje s vama – kazao je Vjeko s pogledom u Zlaju punim zahvalnosti.

Izvor: SLOBODNA DALMACIJA

Važni brojevi
  • 192Policija
  • 193Vatrogasci
  • 194Hitna pomoć
  • 112Civilna zaštita
Vremenska prognoza
02/03/2021, 21:35
 

Uglavnom bez padalina
6°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 67%
Brzina vjetra: 1 m/s S
Izlazak sunca: 06:22
Zalazak sunca: 17:33
 

Pratite nas na društvenim mrežama

Servis i prodaja PP aparata

blank
Skip to content