Požar na stambenoj zgradi

POŽAR NA ZGRADI

KRBAVSKA 15 – OSIJEK

Operativno dežurstvo JVP Grada Osijeka u 08,11h primilo dojavu da gor dimnjak, intervenciju upućeno 1 vatrogasno vozilo i 2 vatrogasca.

Dolaskom na mjesto događaja voditelj intervencije uočava da se radi o požaru krovišta na stambenoj višekatnoj zgradi ( 5 katova ) te traži pomoć iz postrojbe. Na intervenciju izlazi gasni vlak ( NV1,AC1 i ALJ32).

Požar krovišta je dimenzija 19,69 x17,50 M, krovište je niskog profila, visine oko 1 m, krov je od drvene građe, grede, te je prekriven daskom i limom.

Požar je zahvatio cijelu površinu krovišta. Početno gašenje izvršeno sa 4 S9 aparata kako bi se usporilo njegovo napredovanje dok se postavi tlačna pruga sa NV1, do postavljanja pruge pokušano korištenje mlaza iz mokre hidrantske mreže zgrade, no cijevina iz ormarića je bila oštećena.

Postavljenjem naše tlačne pruge požar je lokaliziran no zbog velike temperature u samom krovištu izlazimo na sam krov i upotrebom motornih pila otvaramo krovište u površini 12,30×3,5 M kako bi došlo do izdvajanja topline iz krovišta te olakšanog pristupa ostatku krova.
U vrijeme postavljanja tlačne pruge u razgovoru sa stanarima dolazimo do informacija da u nekoliko stanova gore cijevi u ventilacijskom otvoru zgrade te da gore ventilatori na istima što predstavlja opasnost proširenja požara po svim stanovima, u dogovoru sa ophodnjom 1 PP vršimo hitnu evakuaciju svih stanara koje upozoravamo da ostave otvorene stanove te jedna grupa obilazi sve stanove i pomoću 3 S9 aparata gasi plastičnu vertikalnu ventilacijsku cijev., ukupno je gorjelo u 11 stanova što je predstavljalo opasnost da se požar proširi na stambene jedinice zgrade.

U nekoliko stanova postojali su ne zaštićeni otvori prema ventilacijskom oknu (neki zatvarani papirom i krpama koje su gorjele) što je dodatno povećavalo opasnost širenja požara. Stan na trećem katu nasilno otvoren uz prisustvo 1 PP Osijek.
Dodatni obilaskom zgrade uočavamo znakove gorenja sa vanjske strane zgrade, desno od glavnog ulaza desno na visino od 3 M, pripadnici DVDa Donji Grad upotrebom alata otvaraju fasadu i nailaze na vertikalnu plastičnu cijev koja je povezana na ventilaciju te gase taj dio.
Dolaskom na mjesto događaja isključili smo plin na glavnom ventilu zgrade, od strane HEP-a izvršeno je daljinsko isključenje struje, dolaskom ekipe HEP-a izvršeno dodatno iskapčanje zgrade, u prizemlju zgrade uočavamo curenje vode te zatvaramo sve ventile prema zgradi.
Djelatnik HEP Plina dolaskom na mjesto događaja preventivno zatvara plin i na kućnom broju 13, zgrada koja je naslonjena na objekt.

Oba ventila su plombirana.
Na mjesto događaja pozvani djelatnici Dimnjak d.o.o. kako bi se pregledale vertikale dimovodnih kanala.
Preko VOC-a JVP Grada Osijeka tražimo odobrenje za podizanje drona od strane oblasne kontrole letenja kako bi imali stalni nadzor iz zraka nad stanjem na krovištu,ukupno je odrađeno 26 minuta leta dronom.
Dodatno zatražili dolazak zglobne platforme koja zamjenjuje autoljestvu 32 na požaru.
Na intervenciji sudjeluje i DVD Osijek Donji Grad sa 2 vozila (navalno i transportno, 6 vatrogasaca).
Snage JVP Osijek napuštaju požarište u 11:55 te na intervenciji ostaje DVD Donji Grad Osijek do završetka intervencije.

Važni brojevi
  • 192Policija
  • 193Vatrogasci
  • 194Hitna pomoć
  • 112Civilna zaštita
Vremenska prognoza
05/12/2021, 12:39
 

Mogući pljuskovi
4°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 95%
Brzina vjetra: 1 m/s IJI
Izlazak sunca: 07:09
Zalazak sunca: 16:02
 

Pratite nas na društvenim mrežama

Servis i prodaja PP aparata

blank
Skip to content